Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бомбардировач ТУ-22М3 се разби в Русия

Свръхзвуков бомбардировач ТУ-22М3 се разби късно снощи (15 август 2024 г. в около 22:00) в Иркутска област на Руската федерация: един от пилотите е загинал.

„Работата на мястото на катастрофата на военния самолет ТУ-22М3 продължи цяла нощ. За мое дълбоко съжаление един от пилотите не можа да бъде спасен.“ съобщи Игор Кобзев, губернатор на Иркутска област. „Искрени съболезнования на близките на загиналия пилот. Това е наистина тежка загуба“, завършва той в канала си в Telegram.

Пилотите са успели да катапултират, но както става ясно, един от тях не е оцелял. Останалите членове на екипажа са с различни по тежест травми и са хоспитализирани.

„Сега специалистите трябва да установят точната причина за катастрофата. Предварителната версия е техническа неизправност”, допълни губернаторът.

Самолетът се е разбил в безлюдна местност и на земята няма пострадали. По информация от очевидци, най-малко три взрива са били чути по време на катастрофата, единият от които докато самолетът още е бил във въздуха.

Бомбардировачът е излетял от авиобаза Белая. По предварителни данни, първо левият двигател е отказал и това се е случило няколко минути след излитането. Още не е известно обаче какво друго е причинило катастрофата, защото единствено отказ на двигател не би трябвало да доведе до подобни тежки последици.

Снимка: А. Белтюков / Wikimedia Commons

Споделете в ...