Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В Русия започна разглобяването на кацналия в поле самолет

В района на Новосибирск започна процесът на разкомплектоване на самолета на Ural Airlines, който извърши аварийно кацане в житно поле през септември 2023 г.

Според пресслужбата на авиокомпанията Ural Airlines, „инженерно-техническият персонал започна демонтажа на агрегатите от самолета. Работата ще се извършва на етапи, в строго съответствие с технологичните процеси за демонтаж на всеки елемент“.

Съобщава се също, че частите на самолета, които са годни за полет, вече са преминали предварителни тестове. Предвижда се те да бъдат повторно тествани, след което ще могат да се използват в други самолети, а повредените компоненти ще бъдат ремонтирани.

„Завършването на работата по демонтажа на самолета е планирано за декември 2024 г.“, добавя пресслужбата на Ural Airlines.

Припомняме, че инцидентът стана на 12 септември 2023 г., когато самолет на Ural Airlines, летящ по маршрута Сочи-Омск, аварийно кацна в житно поле край Новосибирск. На борда имаше 161 души, включително шестима членове на екипажа и 23 деца. Никой от тях не пострада.

Реакциите на обществеността тогава бяха полярни: от една страна пилотите бяха обявени за герои, защото са успели да приземят аварийно самолета без жертви. От друга обаче се оказа, че всъщност аварийното кацане се е наложило именно поради грешка на пилотите – свършило гориво вследствие на неправилни изчисления.

Снимка: „Уралски авиолинии“

Споделете в ...