Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Две италиански фирми обвинени в производство на дефектни части за Боинг

Италианската прокуратура обвини в събота седем души и две фирми подизпълнители в престъпления, включително измама и нарушаване на правилата за безопасност на самолетите, след разследване на предполагаеми дефектни части, произведени от италианска компания за Boeing.

Прокурорите започнаха разследването си в края на 2021 г., след като Boeing заяви, че някои части за неговия самолет 787 Dreamliner, доставен от компания, работеща за италианската аерокосмическа група Leonardo, са били неправилно произведени.

Разследващите установиха, че двама италиански подизпълнители са използвали по-евтини и несъответстващи форми на титан и алуминий, за да произведат определени части, спестявайки значителни суми пари от разходите си за суровини, се казва в изявление на прокурорите.

„Това е довело до производството на самолетни части със значително по-ниски статични характеристики и характеристики на устойчивост на напрежение, с отражение върху безопасността на въздухоплаването“, казаха прокурорите в южния италиански град Бриндизи.

Два източника, запознати с въпроса, са заявили пред Reuters, че бившият доставчик на Leonardo „Manufacturing Process Specification“ и неговият вече фалирала компания-предшественик „Processi Speciali“ са двете фирми в центъра на разследването.

Собственикът на MPS Антонио Ингросо и баща му Винченцо, който е ръководил Processi Speciali, бяха двама от седемте души, обвинени при разследването.

Авиационни експерти, работещи с прокурорите, са установили най-малко 4829 несъответстващи компонента, изработени от титан и 1158 от алуминий, казаха прокурорите.

„Боинг и Леонардо са били жертви на предполагаемите престъпления и са сътрудничили на разследването“ са заявили прокурорите.

Снимка: Bill Abbott / Flikr / Creative Commons

Споделете в ...