Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Заводи на Boeing излизат в стачка

Повече от 30 000 работници от самолетостроенето в заводи на Boeing ще започнат стачка от днес (петък, 13 септември 2024).

Масовото обявяване на стачка на членовете на синдикати, които произвеждат модели като 737 Max и 777 в Сиатъл и Портланд, стана след като те отхвърлиха сделка с ръководството, включваща 25% увеличение на заплатите.

Машиностроителите гласуваха преобладаващо с почти 95% за отхвърляне на предложението за договор и с 96% в полза на стачните действия.

Синдикатът на Международната асоциация на машиностроителите (IAM) разреши първата стачка в Boeing от 16 години насам.

„Членовете на IAM са тези, които ще върнат тази компания в релси. Както е казано много пъти, няма Boeing без IAM“ заявяват от асоциацията, и продължават: „В крайна сметка ние обичаме тази компания и не можем да бъдем по-горди от работата, която вършим, или продуктите, които създаваме. Това, което правим, определя кои сме – тези занаяти са нашият поминък. Когато самолет напусне фабриката, нашата репутация е на карта.“

Новият главен изпълнителен директор на Boeing Кели Ортберг призна в писмо до служителите по-рано тази седмица, че членовете на синдиката са били недоволни от условията на договора, но все пак ги призова да гласуват за сделката.

От Boeing все още не са коментирали декларацията за стачка.

Снимка: Flikr

Споделете в ...