Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

И Нидерландия достави първия си F-16 за Украйна

Нидерландия достави първия от планираните 24 F-16 на Украйна, каза нидерландския министър на отбраната Рубен Брекелманс по време на посещение в страната.

Нидерландия стана втората нация в Коалицията за капацитет на военновъздушните сили за Украйна, която достави самолети в разкъсаната от война страна, след изтеглянето на типа от бойна употреба от Кралските нидерландски военновъздушни сили в края на миналия месец.

Смята се, че Дания е доставила шест самолета в края на юли, един от които впоследствие е изгубен в битка няколко седмици по-късно. Белгия и Норвегия също се ангажираха да доставят F-16 на Украйна, за да допълнят все още работещия флот на украинските ВВС от съветската епоха от Сухой Су-24, Су-25 и Су-27 и Микоян Гуревич МиГ-29.

Служители на отбраната на Нидерландия заявиха, че одобрението на САЩ за трансфера на F-16 е излязло на 1 юли, въпреки че не са казали кога е бил прехвърлен първият холандски F-16.

В допълнение към самолетите, официални лица отбелязват, че страната е доставила и ракети въздух-въздух и е допринесла с 450 милиона евро за закупуване на боеприпаси и 80 милиона евро за договори за поддръжка и резервни части.

Брекелманс също така обяви, че страната ще предостави 400 милиона евро за разработване на безпилотни самолетни системи, като част от работата ще се извършва в Украйна за подпомагане на военните нужди на Киев.

Снимка: Нидерландски ВВС

Споделете в ...