Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китай продължава да притиска Тайван с нов рекорд за военно присъствие

Министерството на отбраната на Тайван съобщи днес (четвъртък – 11 юли 2024), че е засякло 66 китайски военни самолета около острова за последния 24-часов прозорец, което е рекордно за тази година. Ден преди това Пекин разпространи информацията, че ще провежда учения в тези води.

Както знаем, открай време Китай твърди, че самоуправляващият се демократичен Тайван е част от територията на Китай и заяви, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да постави острова под свой контрол.

„66 самолета на китайските ВВС и седем кораба на флота на Китай, опериращи около Тайван, бяха засечени до 6 часа сутринта днес (22:00 по Гринуич в сряда)“, заяви министерството на отбраната в изявление от четвъртък.

Петдесет и шест от самолетите пресякоха чувствителната средна линия, разделяща Тайванския проток – тесен 180-километров воден път, разделящ остров Тайван от Китай. В публикувана информация се казва, че някои от самолетите са се приближили само на 61 км от южния край на Тайван.

Предишният рекорд за годината беше през май, когато Пекин изпрати 62 военни самолета и 27 военноморски кораба около Тайван.

Източник: VOA
Снимка: Wikimedia Commons

Споделете в ...