Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Модерните самолети вероятно са по-вредни за климата от по-старите

Ново проучване установи, че съвременните търговски самолети, летящи на големи височини, всъщност създават по-дълготрайни кондензационни следи и така допринасят повече за затоплянето на планетата, отколкото по-старите самолети.

Резултатът означава, че въпреки че модерните самолети отделят по-малко въглеродни емисии от по-старите, те може да допринасят повече за изменението на климата чрез своите по-трайни кондензационни следи.

Водено от учени от Imperial College London, проучването подчертава огромните предизвикателства, пред които е изправена авиационната индустрия, за да намали въздействието си върху климата. Новото проучване установи също, че частните самолети произвеждат повече кондензационни следи на пътник, отколкото се смяташе досега.

Както знаем, кондензационните следи са тънки ивици от облаци, създадени от изходящите газове на самолетите. Те допринасят за глобалното затопляне, като улавят и задържат топлината в атмосферата.

Въпреки че точният затоплящ ефект на обратните следи не е изцяло изяснен, учените смятат, че той е по-голям от затоплянето, причинено от въглеродните емисии на реактивното гориво.

Публикувано в Environmental Research Letters, проучването използва изкуствен интелект за анализиране на сателитни данни от повече от 64 000 кондензационни следи от самолети, летящи над Северния Атлантически океан.

Проблемът е, че съвременните самолети, които летят на над 38 000 фута (около 12 000 метра), като Airbus A350 и Boeing 787, създават по-трайни кондензационни следи от по-старите търговски самолети.

За да се намали консумацията на реактивно гориво, модерните самолети са проектирани да летят на по-големи височини, където въздухът е по-разреден с по-малко аеродинамично съпротивление, в сравнение с по-старите търговски самолети, които обикновено летят на малко по-малка височина (около 35 000 фута / 11 000 метра).

Това означава, че тези по-високо летящи самолети създават по-малко въглеродни емисии на пътник. Дотук – добре! Това обаче също така означава, че на тази височина те създават кондензационни следи, които отнемат повече време за да се разсеят, създавайки затоплящ ефект за по-дълго време.

Д-р Едуард Грайспеерд (Edward Gryspeerdt), водещ автор на изследването и научен сътрудник на Royal Society University, заявява: „Общоизвестно е, че летенето вреди на климата. Оценете само факта, че въглеродните емисии и кондензационните следи всъщност причиняват двойно затопляне на климата.“

Той продължава: „По-новите самолети летят все по-високо в атмосферата, за да увеличат горивната ефективност и да намалят въглеродните емисии. Обаче нежеланата и неочаквана последица от това е, че тези самолети сега създават по-дълготрайни кондензационни следи, улавящи допълнителна топлина в атмосферата и увеличаващи въздействието на авиацията върху климата.

Оказва се, че частните самолети всъщност са най-тежките „нарушители“ по отношение на кондензационните следи

Въпреки че са по-малки и използват по-малко гориво, частните самолети всъщност създават кондензационни следи, подобни на много от по-големите търговски самолети.

Особеното тук е, че частните самолети летят още по-високо от другите самолети – на над 40 000 фута (12 200 метра) – където има по-малко въздушен трафик. По тази причина те създават извънредно трайни кондензационни следи, не по-малко вредни от тези при големите самолети, а най-лошото е, че ги създават само за шепа избрани пътници.

Д-р Грайспеерд заключава: „Въпреки по-малкия си размер, частните реактивни самолети създават кондензационни следи, сравними с много по-големите самолети, при това само за да могат супербогатите да летят по-удобно.“

Снимка: IRONHIDE / Wikimedia Commons

Споделете в ...