Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Най-необходимият самолет в света отново ще е в производство

След като не само светът, но и България отчита най-лошата си година по отношение на горските пожари, един модел самолет се превърна в най-важния самолет на Земята.

Специализираният самолет-амфибия за гасене на пожари — обикновено наричан „Canadair“ на името на първоначалния си производител — е уникален на пазара със своя размер, мощност и маневреност. Той може да побере над 6 тона вода и да се движи с повече от 300 километра в час. С едно движение този самолет загребва вода от езера или морета, като може да напълни резервоарите си за само 12 секунди и да лети на 30 метра над горящите зони за да потуши пламъците.

Тъй като изменението на климата прави горските пожари все по-чести и интензивни навсякъде по света, тези великолепни водни бомбардировачи сега са повече необходими, отколкото когато и да било преди. Въпреки това, те не се произвеждаха почти 10 години.

Сега обаче, това положение се променя.

Компанията De Havilland Aircraft of Canada Ltd., която придоби правата върху самолета през 2016 г., постигна нови споразумения със страните от Европейския съюз тази година за предоставяне на 22 противопожарни самолета DHC-515 – марката наследник на „Canadair“. Стойността не всеки от тези самолети ще е 50 милиона евро.

„Така нареченият Canadair е единственият работещ, оперативен самолет в тази категория в този момент“, каза в интервю Ханс Дас, заместник-генерален директор за гражданска защита и хуманитарна помощ в Европейската комисия.

Както знаем, горски пожари бушуваха из целия континент тази година, като най-свирепите в Гърция и Турция вече се допълниха и от такива в България, а светът регистрира най-горещото си лято досега.

От другата страна на Атлантическия океан през последните седмици тропическите гори на Амазонка в Бразилия също горят, носейки токсичен дим в най-големия град в страната Сао Пауло.

Базираната в Квебек компания Bombardier Inc. – предишният производител на самолетите Canadair – продаде подразделението през 2016 г., тъй като беше изправена пред поредица от финансови затруднения. Затова, от 2015 г. до новата договорка с ЕС противопожарните самолети бяха спрени от производство.

De Havilland за първи път обсъди рестартиране на производството на самолетите още през 2019, но поради високите разходи се нуждаеше от твърд ангажимент и минимален брой поръчки. Сега вече този ангажимент е наличен.

Самолетите ще бъдат доставени в Гърция, Хърватия, Португалия, Испания, Италия и Франция. Някои самолети са предназначени за механизма за гражданска защита rescEU, докато други са за конкретни страни. De Havilland изчислява, че ще са необходими 18 до 36 месеца за изграждането на новия самолет в завода му в Калгари, но процесът трябва да стане по-бърз с времето.

Снимка: Maarten Visser / Wikimedia Commons

Споделете в ...