Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилот на турските авиолинии почина по време на полет

Самолет на турските авиолинии в полет от Сиатъл за Истанбул кацна аварийно на летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк, след като 59-годишният му капитан почина по време на полета.

Полет 8JK, изпълняван с Airbus A350-900, е кацнал в около 6 часа сутринта, след като капитанът неочаквано загубил съзнание, медицинската намеса се оказала неуспешна и пилотът починал. Вторият пилот е поел управлението на самолета и го е приземил успешно.

Починалият е идентифициран като Илчехин Пехливан. Turkish Airlines заявиха, че пилотът е бил нает през 2007 г. и за последен път е имал рутинен медицински преглед през март, когато не са открити здравословни проблеми.

„Като Turkish Airlines, ние дълбоко съчувстваме загубата на нашия капитан и изразяваме нашите най-искрени съболезнования към опечаленото му семейство, колеги и всички негови близки“, се казва в изявление на авиокомпанията.

FAA изисква двама членове на екипажа да са в пилотската кабина по всяко време, а за пилотите над 40 години агенцията изисква два медицински прегледа годишно.

Снимка: jounigripen / Wikimedia Commons

Споделете в ...