Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Подмамиха със самолет мексикански наркобос и го арестуваха в САЩ

Влиятелен лидер на мексиканския наркокартел Синалоа, който се изплъзваше на властите в продължение на десетилетия, беше подмамен да лети за САЩ, където беше арестуван заедно със сина на „Ел Чапо“ – Хоакин Гузман.

„Исмаел Ел Майо Замбада се качи на самолет за САЩ, вярвайки, че отива някъде другаде“, каза служител на американските правоприлагащи органи при условие за анонимност. Служителят не е предоставил допълнителни подробности, включително кой е убедил Замбада да се качи на самолета или къде точно той е смятал, че отива.

При пристигането си в района на Ел Пасо, Замбада и Хоакин Гузман Лопес, син на известния наркобос „Ел Чапо“, който беше осъден на доживотен затвор в американски затвор през 2019 г., незабавно са били задържани от американските власти, допълнил служителят.

Франк Перес, адвокат на Замбада, е заявил в съобщение за Асошиейтед Прес, че клиентът му „не е дошъл в САЩ доброволно“.

Замбада, един от най-могъщите наркобарони в света, е ключова мишена за правителството на САЩ от години и е отговорен за трафика на огромни количества наркотици през границата. Американските власти бяха предложили награда до 15 милиона долара за всякаква информация, водеща до залавянето му.

Неговият арест „удря в сърцето на картела, който е отговорен за по-голямата част от наркотиците, включително фентанил и метамфетамин, убиващи американци от бряг до бряг“, каза шефът на Администрацията за борба с наркотиците на САЩ Ан Милграм.

Един от най-дълго оцелелите наркобосове в Мексико, Замбада беше смятан за стратег на картела Синалоа, по-ангажиран в ежедневните операции дори от неговия много по-известен шеф „Ел Чапо“.

Снимка: Държавен департамент на САЩ чрез AP

Споделете в ...