Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пътник приземи малък самолет, след като пилотът получи инфаркт

Пътник пое управлението и приземи малък самолет, след като пилотът получи инфаркт, докато летеше от Лас Вегас до Монтерей в Калифорния миналата седмица.

Само двама души са били на борда на двумоторен Beechcraft King Air 90, летящ от летище Хендерсън Екзекютив в Лас Вегас до регионалното летище Монтерей в Калифорния на 4 октомври, когато се е случил инцидентът, заявиха от Федералната Авиационна Администрация – FAA.

Пътничката Ивон Кинан-Уелс – съпруга на пилота – не е имала предишен пилотски опит и е поела управлението на самолета от съпруга си, който получил инфаркт, според изданието Los Angeles Times.

78-годишният Елиът Алпер, брокер на недвижими имоти, станал „недееспособен“ и съпругата му Ивон се намесила за да приземи самолета, казаха служители на пожарната служба на окръга.

Жената получила помощ по радиото от ръководителите на полети и успяла да извърши аварийно кацане на летище Бейкърсфийлд Медоус в Калифорния в около 13:40 ч. местно време, се казва в доклад за инцидента от Федералната авиационна администрация.

След като се е приземил, спешни екипи са пресрещнали самолета на пистата, и макар да излязъл от пистата, самолетът останал невредим. 78-годишният пилот, който претърпял инфаркт, е бил откаран по спешност в болницата, но по-късно е починал.

Снимка: Йеле Вандербек / Wikimedia Commons

Споделете в ...