Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия опитва да ускори производството на Су-57

Производствена мощност, ключова за руската програма за изтребители от пето поколение Су-57, откри нови съоръжения, насочени към ускоряване на бавния темп на доставка, съобщи руският държавен аерокосмически конгломерат United Aircraft Corporation.

Във фабриката в Комсомолск на Амур в източна Русия бяха пуснати в експлоатация нови съоръжения, свързани с горивната система на Су-57, и започна изграждането на нов хангар за тестване на авиониката, съобщи компанията.

След пълномащабното нахлуване на страната в съседна Украйна, руските държавни оръжейни производители Rostec, UAC и авиационният завод в Комсомолск на Амур са под множество санкции от Съединените щати, Европейския съюз, Украйна, Великобритания, Швейцария и други страни, принуждавайки ги да търсят електронно оборудване и компоненти в Азия или да ги внасят нелегално.

Доскоро самолетите Су-57 бяха оборудвани с двигател от предишното поколение АЛ-41Ф-1. През декември 2023 обаче Rostec обяви, че някои от самолетите, които ще бъдат доставени през 2024 г., ще се похвалят с нов двигател от следващо поколение.

Според Павел Лузин, експерт във вашингтонския мозъчен тръст CEPA, двигателите на така нареченото второ поколение за Су-57 и Су-75 Checkmate се разработват от началото на 2010 г., но е малко вероятно да влязат масово производство преди 2025 г.

Руското министерство на отбраната обяви, че планира да получи 22 самолета Су-57 през 2024, но до август 2024 все още няма информация за каквито и да било доставки.

Споделете в ...