Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски дрон падна в Румъния, след атака в Украйна

Министерството на националната отбрана на Румъния потвърди в четвъртък, 25 юли, че е открило останки от руски дрон след атаки срещу съседни украински пристанища. Дронът е паднал в сряда сутринта в гора близо до село Плауру.

Екипи на министерството издирват и други дронове, които може да са паднали снощи на румънска територия. Украинското командване информира румънските власти, че три такива устройства са навлезли в румънското въздушно пространство по време на нападение.

Жителите на окръг Тулча получиха съобщения тази сутрин, малко след 1:20 сутринта, предупреждаващи за риск от падащи въздушни обекти.

Руската атака срещу пристанищата на Украйна близо до границата с Румъния накара два самолета F-18 на финландските военновъздушни сили да излетят от базата Kogălniceanu, за да наблюдават руската дейност. Самолетът остана във въздуха два часа след 1:30 сутринта.

По отношение на дрона, който вече е открит в Плауру, министерството поясни, че това е руски дрон Geran 1/2 – името, което Русия даде на иранските дронове Shahed.

Снимка: Wikimedia Commons

Споделете в ...