Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски шпионски самолет наруши японското въздушно пространство

Министерството на отбраната на Япония съобщи, че руски самолет Илюшин Ил-38 три пъти е нарушил въздушното пространство на страната на 23 септември 2024 г. Той е летял за около минута над остров Ребун, точно до брега на най-северния главен остров на страната Хокайдо.

Илюшин Ил-38 „Делфин“ е морски патрулен самолет и самолет за борба с подводници, проектиран в Съветския съюз на базата на турбовитловия пътнически Илюшин Ил-18.

Министерството заяви, че Япония е вдигнала по тревога няколко изтребителя F-15 и F-35, които са използвали сигнални ракети (flares), след като руският самолет е пренебрегнал първоначалните предупреждения.

Това е първият път, когато Русия навлиза във въздушното пространство на Япония от юни 2019 г., когато руски бомбардировачи нахлуха близо до остров Минами-Дайто в префектура Окинава и остров Хачиджо в Токио.

На 12 септември 2024 г. двойка руски самолети за морско разузнаване и борба с подводници Ту-142 извърши полет около Япония от сутринта до следобед, но не навлезе във въздушното пространство на страната.

Министърът на отбраната на Япония Минору Кихара, цитиран от CBS News, каза, че нарушението на въздушното пространство е „изключително жалко“ и използването на сигнални ракетни в този случай е законен отговор.

На 10 септември 2024 г. Русия стартира Океан-24 – мащабно военноморско и въздушно учение, което обхваща Тихия и Северния ледовит океан, Средиземно море, Каспийско и Балтийско море.

Ученията продължиха до 16 септември 2024 г. и в тях участваха над 400 военни кораба, подводници и помощни кораби, повече от 120 самолета и хеликоптера и над 90 000 войници. Китай също беше включен в съвместните учения.

Снимка: Алекс Белтюков / Wikimedia Commons

Споделете в ...