Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пръснаха се и четирите гуми на основния колесник на самолет при излитане

Самолет на нигерийската авиокомпания Max Air, превозващ 119 пътници и шестчленен екипаж, претърпя вчера вечерта сериозен инцидент по време на излитане от летище Йола на път за столицата на Нигерия Абуджа.

На самолета, Boeing 737 с регистрация 5N-ADB, четири от гумите на основния колесник се спукаха по време на опит за излитане и последващото рулиране извън пистата.

По време на разбега за излитане се е чул силен трясък, по-късно идентифициран като спукване на две от гумите на основния колесник.

След като първоначално са се спукали две гуми и излитането е било отменено, при опит за рулиране извън пистата, останалите две гуми от основния колесник също са се спукали, правейки самолета напълно неспособен да се движи.

За щастие, не се съобщава за пострадали сред пътниците и екипажа. По първоначални и непотвърдени данни, за инцидента вероятно са допринесли високите температури в региона.

Този инцидент става само дни, след като авиокомпанията Max Air е била възобновила вътрешните си полети след одит от Нигерийския орган за гражданска авиация.

Споделете в ...