Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ подготвят секретния космически самолет X-37B за нов тест в орбита

Да припомним, че X-37B, известен също като орбитален тестов апарат (Orbital Test Vehicle – OTV), е роботизиран космически кораб за многократна употреба. Той се изстрелва в космоса от ракета носител, след което навлиза отново в земната атмосфера и се приземява в автономен режим като космически самолет.

X-37 започва като проект на НАСА през 1999 г., преди да бъде прехвърлен на Министерството на отбраната на Съединените щати през 2004 г.

Той не е проектиран да превозва екипаж, а е автономен и се захранва от слънчеви панели и литиево-йонни батерии. X-37B беше изстрелян за първи път през април 2010 г.

В края на миналата година космическият самолет започна своята седма мисия, известна още като мисията OTV-7 (Orbital Test Vehicle 7). Той беше изведен в орбита на 28 декември от тежката ракета Falcon Heavy на SpaceX.

Първоначално апаратът беше проектиран за 260 дни в орбита, но по време на шестата мисия счупи всички рекорди, прекарвайки в орбита 908 дни. През цялото това време той провеждаше тестове, чиито цели и подробности са класифицирани.

Целите на седмата мисия X-37B също никога не бяха обявени, но наскоро нещата донякъде се промениха.

Производителят Boeing и космическите сили на САЩ обявиха, че подготвят X-37B да извърши маневра, каквато космическият апарат никога не е извършвал досега: маневра с т.нар. въздушно спиране (aerobraking). Това е метод за промяна на орбитата на космически кораб с минимален разход на гориво. Самолетът ще направи многократни преминавания през горните слоеве на атмосферата, използвайки аеродинамичното съпротивление, в опит да премине от силно елиптичната орбита, в която се намира от изстрелването през 2023 г., на по-ниска околоземна орбита.

Общо през предишните шест мисии устройството прекара 3774 дни в Космоса и измина общо 2 милиарда километра. Колко дълго X-37B ще остане в Космоса не е ясно.

Снимка: Boeing

Споделете в ...