Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ разполагат изтребители F-22 в Близкия изток

Стелт изтребители F-22 Raptor на ВВС на САЩ пристигнаха в Близкия изток като демонстрация на сила, предназначена да възпре Иран и неговите подставени лица да атакуват Израел след убийството на висш лидер на Хамас.

Централното командване на САЩ обяви дислоцирането на изтребителите в публикация в X, но не разкри колко машини са били разположени или къде точно са кацнали в региона.

F-22 изпращат мощен сигнал на Иран, защото „те могат да действат безнаказано в иранското въздушно пространство, без Иран да знае“, заяви пенсионираният генерал-лейтенант Дейвид Дептула. „Те могат да извършват не само бойни операции, но и тайно да провеждат операции по наблюдение и разузнаване …“

Това разполагане на F-22 е първото в Близкия изток от юни 2023 г., когато самолетите на Lockheed Martin бяха изпратени в отговор на, според официални лица, „по-агресивно поведение на руски самолети в региона“.

САЩ разполагат повече сили в близост до Израел на фона на опасенията, че Иран ще атакува страната по всяко време в отговор на убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл, че е отговорен за това убийство.

Тази седмица Хамас посочиха Яхия Синвар – ключова фигура при нападението на групировката срещу Израел на 7 октомври – за свой нов политически лидер, което се счита за сериозен удар върху многостранните усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

Снимка: Creative Commons

Споделете в ...