Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Сериозен инцидент при излитане принуди самолет да извърши аварийно кацане

В социалните мрежи се появиха записи от камери за видеонаблюдение, показващи инцидент при излитане, който се случи във вторник, 9 юли 2024 г. на летище Малпенса в Милано.

Самолет Boeing 777-300 с регистрация PT-MUG на бразилската авиокомпания LATAM претърпя тежък удар на опашката (tail strike) при излитане от писта 35L на летището в Милано. Самолетът е изпълнявал полет от Милано, Италия, до Сао Пауло, Бразилия.

От видеото (по-долу) се вижда как пилотите опитват твърде рано да отлепят от пистата, карайки опашката да опре в земята в продължение на почти 10 секунди, очевидно причинявайки сериозни щети.

След излитането и контакт с кулата, самолетът е набрал височина от 6000 фута (1800 метра), където е кръжал около час за да изпусне излишното гориво, след което е кацнал обратно в Милано на писта 35R един час и девет минути след излитането.

Да припомним, че теглото на самолета при излитане обикновено надвишава допустимото тегло за кацане което, при подобни аварийни ситуации, налага изпускане на голяма част от горивото преди предприемане на кацане.

Самолетът е претърпял значителни щети и е бил спрян от полети, а пътниците са били качени на друга машина.

Споделете в ...