Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Срив в облачни системи на Microsoft предизвика хаос по летища в целия свят

Сериозно техническо прекъсване обхвана множество компютърни системи на авиокомпании по целия свят днес (петък, 19 юли), което повлия на работата на много летища в няколко страни като САЩ, Австралия, Германия, Обединеното кралство и други. Това прекъсване идва на фона на друг сериозен срив в облачните услуги на Microsoft, което причини хаос за няколко нискотарифни авиокомпании само часове по-рано.

Предполага се, че основната причина за прекъсването е свързана с провал на CrowdStrike, известна платформа за киберсигурност, предоставяща на решения за операционни системи Microsoft Windows. Изглежда проблемът е свързан с повредена актуализация на програмата, след която компютрите не могат да се стартират и показват т.нар. „син екран на смъртта“ (Blue Screen of Death).

Летищните власти в много страни бяха принудени да прибягнат до социални медии като X, за да информират пътниците за възможните закъснения на полети.

„В момента полетите пристигат и заминават, но може да има известни закъснения през цялата вечер. Активирахме нашите планове за действие при извънредни ситуации и разположихме допълнителен персонал на нашите терминали. Ако пътувате днес, уверете се, че сте оставили достатъчно време, за да дойдете на летището и проверете с вашата авиокомпания относно статуса на вашия полет“, се казва в съобщение от летището в Сидни.

Летище Changi в Сингапур, едно от най-натоварените в света, съобщи, че процесът на чекиране се управлява ръчно.

Сривът имаше най-голям ефект върху American Airlines, основен американски превозвач, който спря всичките си полети рано в петък сутринта поради проблем с комуникацията, според Федералната авиационна администрация (FAA).

Докато страницата за състоянието на FAA потвърди спирането на земята, подробностите за естеството на комуникационния проблем, засягащ American Airlines, остават неясни. Авиокомпанията все още не е издала официално изявление, обясняващо причината за спирането или очакваната му продължителност, но и United Airlines и American Airlines предупредиха пилотите си, че може да срещнат затруднения в комуникациите поради масивното прекъсване в ИТ услугите.

Този инцидент последва отделно прекъсване в четвъртък вечерта, което причини хаос на няколко нискотарифни превозвачи, включително Frontier Airlines, Allegiant и Sun Country. Прекъсването на облака на Microsoft беше идентифицирано като виновник за тези смущения.

Microsoft заявиха, че прекъсването му е започнало около 18:00 ч. в четвъртък, като част от клиентите му са имали проблеми с множество услуги на Azure в региона на централните американски щати.

Azure, платформата за облачни услуги на Microsoft, предоставя критични услуги за изграждане, внедряване и управление на приложения и услуги. Провалът на платформата имаше каскаден ефект върху авиокомпаниите, разчитащи на тези услуги за резервация, чекиране и оперативни функции.

Frontier Airlines потвърди, че „сериозно техническо прекъсване на Microsoft“ временно е повлияло на нейните операции, докато Sun Country цитира проблеми с доставчик трета страна, засягащи неговите съоръжения за резервация и чекиране, без изрично да назовава Microsoft.

Прекъсването на облака на Microsoft доведе до широко разпространени отмени на полети и закъснения. Само Frontier отмени 147 полета и забави 212 други в четвъртък, според данни на FlightAware. Allegiant съобщи, че 45% от самолетите му са закъснели, докато Sun Country е имало закъснения на 23% от полетите си.

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджиг изрази загриженост относно прекъсванията, заявявайки: „Департаментът наблюдава проблемите с отмяната на полети и забавянето на Frontier, добавяйки, че агенцията ще държи компанията и всички други авиокомпании „на техните отговорности за посрещане на нуждите на пътниците ‘.“

Turkish Airlines също съобщиха за забавяне на системите си поради прекъсването.

Наред с авиокомпаниите, сривът доведе до проблеми и в много от най-големите компании в света, включително телевизионни станции и банки.

Снимка: Х (бивша Twitter)

Споделете в ...