Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Стелт бомбардировачът B-2 получи сериозен ъпгрейд

В сряда Northrop Grumman обяви, че програмата B-2 Spirit е „постигнала важен крайъгълен камък“ с разработването на ъпгрейда, наречен „Spirit Realm 1″ – SR 1 (В превод: Царство на духа 1), който обещава да осигури „надстройки на критични за мисията способности на комуникационните и оръжейните системи.“

Аерокосмическата фирма добави, че директно ще подобри бойните способности на стратегическия бомбардировач с голям обсег и ще позволи на флотилията от самолети „да започне нова фаза на гъвкави версии на софтуера“.

Съобщението за пакета SR 1 беше направено точно 35 години след деня, в който B-2 Spirit извърши първия си полет, което се случи на 17 юли 1989 г.

„Ние бързо внедряваме способности с нулеви софтуерни дефекти чрез екосистемата за разработка на софтуер и допълнително подобряваме ефективността на мисията на флота B-2“, заяви Джери МакБриърти – директор и програмен мениджър на B-2 в Northrop Grumman.

Да припомним, че разработването на B-2 Spirit започна в аналоговата ера, когато президент беше Джими Картър, и програмата продължи по време на ерата на Рейгън, когато на мода бяха 8-битовите видео игри! Spirit може да е бил авангарден, когато за първи път се е издигнал в небето през лятото на 1989, но със сигурност от известно време имаше нужда от основен ъпгрейд.

Според Northrop Gruman, SR 1 ще включва „нови дисплеи и изцяло нов летателен хардуер“, заедно с надстройки, които сериозно ще увеличат шансовете за оцеляване на бомбардировача в бойна обстановка.

Spirit Realm ще позволи на B-2 да получава и още ъпгрейди, включително софтуерни, за да продължи да лети и далеч през 2030-те години, когато ще бъде заменен от следващото поколение бомбардировач Northrop Grumman B-21 Raider.

Снимка: Wikimedia Commons

Споделете в ...