Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет Сухой Суперджет се разби край Москва

Руски пътнически самолет Суперджет 100 се разби при тестов полет днес (петък, 12 юли 2024), убивайки тричленния екипаж на борда, съобщиха официални лица.

Самолетът Сухой Суперджет 100 е катастрофирал в района на Москва, според руските служби за извънредни ситуации. Машината се е разбила в гориста местност близо до град Коломна и от катастрофата няма други жертви, освен тричленния екипаж борда.

Властите поясниха, че самолетът е принадлежал на Gazprom Avia, авиокомпания собственост на руския държавен газов гигант Газпром.

Те допълниха, че самолетът е излетял от авиоремонтния завод в Луховици на 110 километра югоизточно от руската столица, където е бил ремонтиран. Той се е насочвал към московското летище Внуково, когато се е разбил.

Подробности за катастрофата засега не се съобщават, но в социалните мрежи се появи информация, че преди катастрофата екипажът е изпратил сигнал за помощ, след което се е насочил за кацане и е летял по кръга, докато е останал без гориво.

Следственият комитет, най-голямата държавна агенция за криминални разследвания в страната, започна разследване на катастрофата.

Произведеният в Русия Сухой Суперджет 100, наричан още SSJ100, беше приветстван от руските официални лица като голямо постижение за индустрията на гражданската авиация на страната, когато влезе в експлоатация през 2011. Продажбите извън Русия обаче бяха скромни, а малкото авиокомпании, които го въведоха в експлоатация, се отказаха от него, поради неадекватна поддръжка от руската страна.

Катастрофата е третата за този модел, откакто е въведен в експлоатация.

Снимка: Wikimedia Commons

Споделете в ...