Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тайван засече рекорден брой китайски бойни самолети около бреговете си

Министерството на отбраната на Тайван заяви във вторник, че е засякло 153 китайски военни самолета около самоуправляващия се остров, докато Китай провежда широкомащабни военни учения.

Самолетите са били забелязани за последните 25 часа до 6 сутринта местно време във вторник, заяви министерството, добавяйки, че общият брой е най-високият регистриран за един ден.

От забелязаните самолети Тайпе каза, че 111 са пресекли демаркационната линия на чувствителния Тайвански проток, който разделя Китай от Тайван.

Министерството също така съобщи за 14 кораба на китайския флот, засечени в близост до острова през същия период.

Междувременно японското правителство е изразило „загриженост“ на Пекин в отговор на военната му дейност.

Китайската армия заяви в понеделник, че операцията, наречена „Joint Sword-2024B“, трябва да служи като предупреждение срещу „сепаратистки действия“.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че е отговорило, като е изпратило „подходящи сили“ и е поставило островите във „висока степен на готовност“.

Китай твърди, че Тайван е част от територията му още от комунистическата революция и провъзгласяването на Китайската народна република през 1949 г., след като предишното правителство на Пекин избяга на самоуправляващия се остров.

Снимка: Alert5 / Wikimedia Commons

Споделете в ...