Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тежък инцидент със самолет L-39 днес до Граф Игнатиево

Тежък инцидент с учебно-боен двуместен самолет L-39 е станал преди малко при подготовката на утрешните демонстрации в Трета авиобаза до с. „Граф Игнатиево”.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов е отменил утрешното авиошоу, което трябваше да се проведе Трета авиационна база, известна като „Граф Игнатиево”.

Да припомним, че за утре бе планирано провеждането на открит летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на МиГ-29 на въоръжение в българските ВВС.

По неофициална и непотвърдена информация на Nova TV, в инцидента има загинали.

По също така непотвърдена информация от БНТ, самолетът се е разбил при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина.

Пет противопожарни екипа са насочени към мястото на инцидента, съобщиха за БТА от пресцентъра на пожарната в Пловдив.

Разследването е поето от военна прокуратура и военна полиция.

Припомняме, че Aero L-39 Albatros е тренировъчен реактивен самолет, проектиран и произведен от Aero Vodochody в Чешката република. Самолетът е проектиран през 60-те години на миналия век като наследник на Aero L-29 Delfin и прави своя първи полет през 1968 г.

UPDATE:

Двама са загиналите при авиокатастрофата край „Граф Игнатиево”, обяви премиерът Димитър Главчев. Загиналите са майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Катастрофата е станала днес в 12:30 ч. За утре е обявен траур във Въоръжените сили.

„Майор Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България, въобще. Старши лейтенант Дункин е млад пилот с много добри, отлични заложби. Беше една от надеждите на базата“, заяви командващият бойната ни авиация ген. Димитър Петров.

Пилотите, казват, не умирали. Те просто оставали в Небето. Вечна памет!

Споделете в ...