Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тойота инвестира в създаването на електрически VTOL самолет

Joby Aviation, един от американските стартъпи в областта на електрическите самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL), обяви на 2 октомври 2024 г., че японският производител на автомобили Toyota инвестира 500 милиона долара в компанията.

Тойота е инвеститор в Joby още от този ранен етап чрез своето подразделение за рисков капитал Toyota Ventures.

Допълнително набраните средства ще доведат общата инвестиция на Toyota в Joby Aviation до 894 милиона долара, консолидирайки позицията на японския производител на автомобили като най-голям акционер в стартъпа. Този капитал ще помогне на Joby да премине през последните два оставащи етапа от своя процес на сертифициране и да започне своето търговско и индустриално внедряване.

Toyota ще изплати инвестицията на два равни транша от 250 милиона долара, първият преди края на 2024 г., а другият през 2025 г.

Интересното е, че споразумението не е само финансово. Toyota също така ще подкрепи Joby Aviation в разширяването на индустриалната си дейност, докато се подготвя да произвежда серийно своите самолети eVTOL. В момента Joby произвежда своите самолети в централата си, разположена в Марина, Калифорния, но планира да премести широкомащабно серийно производство на своите самолети eVTOL в нов завод на зелено в Дейтън, Охайо.

Рендер: Joby Aviation

Споделете в ...