Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Украински въздушен ас загина при една от първите бойни акции с новите F-16

Украйна загуби първия си изтребител F-16 само седмици след доставката на произведените в САЩ самолети. Украинският въздушен ас Олексий Мес, известен с позивната „Лунна риба“ (Moonfish), загина при отбиването на масирана руска атака с крилати ракети и дронове. Украинските военни потвърдиха смъртта му в платформата Telegram и похвалиха действията му по време на неутрализирането на масирания руски въздушен удар.

The Independent съобщава, че F-16 се е разбил по време на операция за отразяване на масирана руска атака с ракети и дронове. По време на операцията са били неутрализирани най-малко четири руски ракети.

„По време на подхода към следващата цел връзката с един от самолетите беше загубена. Както се оказа по-късно, самолетът се е разбил, пилотът е загинал“, съобщиха от украинския Генерален щаб.

Служител на отбраната на САЩ каза пред Ройтерс, че катастрофата не изглежда да е резултат от руски огън и възможните причини, вариращи от пилотска грешка до механична повреда, все още се разследват.

Олексий Мес изигра значителна роля при лобирането за доставка на изтребители F-16 в Украйна и лобираше силно за подкрепа от западните съюзници. Според Independent, „Moonfish“ е пътувал до САЩ през 2022 г., за да популяризира доставката на самолети F-16 и се е срещнал с високопоставени членове на Конгреса там.

Киев чакаше дълго време за да се сдобие с F-16, а Зеленски моли своите западни съюзници за бойните самолети от началото на пълномащабното нахлуване.

Но както и с друго оборудване, западните страни се поколебаха, преди най-накрая да се съгласят да предоставят F-16. Холандия и Дания обещаха да ги осигурят в началото на лятото на 2023 г., но бяха необходими още няколко седмици, за да бъде дадена зелена светлина от САЩ за трансфера.

Група украински пилоти започна обучението си за F-16 в САЩ едва през миналата есен. Докато може да отнеме години, за да бъде един пилот напълно обучен да управлява F-16, пилоти като Moonfish и други украинци трябваше да го направят само за шест месеца.

Президентът Володимир Зеленски потвърди тази седмица, че изтребители F-16 са били използвани за прихващане на руски ракети за първи път. Загубата на един от малкото пилоти на F-16 в страната е голям удар за Украйна. Зеленски обяви, че общо 80 изтребителя F-16 ще бъдат доставени през следващите няколко години и повече пилоти в момента се обучават.

Снимка: Нидерландско МО / Wikimedia Commons

Споделете в ...