Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Услугата на Starlink вече е достъпна в над 1000 самолета

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX и Tesla, обяви в четвъртък, че услугата за Интернет достъп Starlink вече е на разположение в над 1000 самолета.

В изявление на компанията се казва, че Starlink ще осигури високоскоростна интернет връзка на пътниците веднага щом се качат на борда. Самият Мъск написа в Туитър: „Използването на Starlink в самолет е като да имаш високоскоростна наземна оптична връзка.“

Мъск наскоро разкри, че Сиера Леоне е станала 100-ата държава и 10-ата африканска нация, които се присъединяват към Starlink. През май компанията стартира Starlink още в Индонезия и Фиджи.

Базирана на сателити интернет услуга получи по-рано одобрение и от Шри Ланка за предоставяне на услуги в островната държава, но Starlink все още очаква одобрение от индийското правителство за територията на тази многолюдна страна.

SpaceX планира множество изстрелвания на сателити още този уикенд (започвайки на 27 юли) като по този начин ще помогне за наваксването на времето за изстрелване, пропуснато след решението на Федералната авиационна администрация (FAA) временно да спре полетите на SpaceX поради проблем от 11 юли. След разследване на инцидента от 11 юли, FAA вече одобри връщането към полети за SpaceX.

Според астронома Джонатан Макдауъл, който проследява съзвездието от сателити Starlink на своя уебсайт, към юни 2024 в орбита има 6219 сателита Starlink, от които 6146 работят.

Снимка: Starlink

Споделете в ...