Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

NTSB със спешна препоръка за безопасност към Boeing

Националният съвет за безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) издаде спешна препоръка за безопасност до Boeing и Федералната авиационна администрация (FAA) след инцидент на международното летище Нюарк Либърти през февруари 2024 г., когато педалите, свързани с вертикалното кормило на 737 MAX 8, блокираха.

Потенциално засегнатите самолети включват някои Boeing 737NG и 737 MAX, оборудвани със задвижващ механизъм за управление на вертикалното кормило Collins Aerospace SVO-730, за който тестовете са установили, че е с проблем.

Капитанът на полета на United Airlines, участвал в инцидента, съобщи, че по време на кацането педалите на кормилото не са успели да се задвижат в отговор на „нормално“ приложена сила.

„Collins Aerospace впоследствие установи, че капсулован лагер е бил неправилно сглобен по време на производството, оставяйки некапсулована страна податлива на влага, която може да замръзне и да ограничи движението на кормилото“, казва NTSB в своята спешна препоръка за безопасност на 26 септември 2024 г.

Според NTSB, Collins Aerospace е уведомил Boeing, че „повече от 353 такива актуатора, които фирмата е доставила на Boeing от февруари 2017 г., са засегнати от този проблем“.

Ръководството на Boeing 737 инструктира пилотите, които се сблъскват с блокирал или ограничен рул, да „превъзмогнат проблема, използвайки максимална сила, включително комбинирано усилие на двамата пилоти“.

От NTSB изявиха загриженост, че „решението на Boeing за преодоляване на блокирана или ограничена система за управление на кормилото може да доведе до голямо натоварване на педалите на кормилото, както и внезапно, прекомерно и нежелано отклонение на кормилото по време на кацане, способно да причини загуба на контрол или излитане от пистата”.

Според NTSB, сценарият може да стане още по-притеснителен, ако силен страничен вятър или отказ на двигател възникне едновременно с блокирало или ограничено вертикално кормило.

Споделете в ...