Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Испански пилот загина при катастрофа с изтребител F/A-18

Пилот от испанските военновъздушни сили загина, когато изтребителя му F/A-18 Hornet се разби в петък в източна Испания, съобщиха официални лица.

Пилотът е бил единственият човек на борда, когато изтребителят се е разбил в около 12:30 ч. местно време на 4 октомври близо до Пералехос в провинция Теруел, съобщиха ВВС в социалната мрежа X. Пилотът е идентифициран като Пабло Естрада Мартин – 49-годишен офицер, изключително опитен и високо ценен сред колегите си.

Очевидци описват, че са видели самолета да се спуска бързо, преди да се разбие в гора и да предизвика пожар. В изявление на испанските военновъздушни сили се посочва, че пилотът не е имал шанс да катапултира преди катастрофата. Службите за спешна помощ са реагирали мигновено, но пилотът за съжаление е обявен за мъртъв на място.

„Нашите най-искрени съболезнования на семейството, приятелите и колегите на жертвата“, заявиха от министерството на отбраната в отделно съобщение на X, което беше придружено от снимка на пилота.

Изображенията на инцидента, излъчени от местната Aragon TV, показват гъст стълб дим, който се издига от гористия терен, където се е разбил самолетът.

Изтребителят е бил на тренировъчен полет в двойка с друг изтребител F/A-18 и е летял на малка височина, когато е станал инцидентът, според местния вестник El Heraldo de Aragon. Засега точните причини за катастрофата не са известни.

Снимка: Peter Gronemann / Wikimedia Commons

Споделете в ...