Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия вероятно е загубила рядък свой дрон над Украйна

Безпилотен самолет, за който се смята, че е нов тежък руски реактивен боен дрон Сухой S-70 Охотник (Ловец), се разби в Украйна през уикенда. Загубата на този дрон ще бъде не само голям удар за Москва, но и значителна победа в разузнаването за Киев и неговите партньори от НАТО, включително САЩ.

Според неофициална информация, Русия до момента е построила само три от тези безпилотни самолети, които направиха своя боен дебют по време на продължаващата война в Украйна. S-70 Охотник е безпилотен апарат с реактивен двигател и СТЕЛТ характеристики.

Видеозаписи, разпространени в социалните медии в събота, показват как предполагаемият S-70 пада от небето, оставяйки след себе си следа от дим – индикация, че самолетът е претърпял сериозна щета.

Снимки по-късно показаха и останките от S-70 на земята. Те бяха открити в Константиновка, град в района на Донецк в източна Украйна, само на няколко километра зад фронтовите линии. Не е ясно какъв тип мисия е изпълнявал дронът, когато е бил свален.

Точната причина за катастрофата не е известна, но има много спекулации какво може да се е случило. Нито Русия, нито Украйна са коментирали публично инцидента.

Анализатори на войната в Украйна заявиха, че руски източници твърдят, че Москва случайно е свалила S-70 при инцидент с приятелски огън. В социалните медии разшириха тази теория, твърдейки, че дронът е бил свален от един от малкото руски изтребители Су-57 от пето поколение с цел да не попадне във вражески ръце.

Що се отнася до това дали свалянето на самолета е инцидент или умишлено, други руски източници предполагат, че операторите на дронове са загубили контрол над апарата и са го свалили нарочно, за да попречат на Украйна да получи достъп до модерната технология на системата.

Не може да се потвърди никоя от теориите, но съдейки по снимки и видеозаписи от мястото на катастрофата, Украйна очевидно има достъп до останките.

Самюел Бендет, експерт по безпилотни самолети и въпроси на руската отбрана, каза че очевидната загуба на S-70 е „значителна победа“ за западното разузнаване, като се има предвид, че вече повече от десетилетие това е водещият проект на Москва в областта на безпилотните апарати.

Споделете в ...