Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Франция планира да отстъпи свои изтребители Мираж 2000 на Украйна

Франция се готви да прехвърли изтребители Mirage 2000-5 на Украйна. Това каза министърът на отбраната на страната Себастиан Лекорню в интервю за изданието Sud Ouest.

Според него самолетът може да бъде използван още през първото полугодие на 2025 г. В момента преоборудването на изтребителите се извършва във военната база Казо (Cazeaux), разположена в провинция Жиронд.

„Очаква се те да бъдат снабдени с въоръжения въздух-земя като също така ще трябва да укрепят своята система за електронна война, но най-важното е обучението на пилоти и механици, което продължава в Нанси“, е допълнил той.

Точният брой на самолетите, които Франция се готви да прехвърли на Украйна обаче, се пази в тайна.

Още през юни, когато Еманюел Макрон обяви този „жест на добра воля“. Тогава френският вестник Le Parisien написа, че изтребителите „ще помогнат на Киев да защитава по-добре въздушното си пространство, но сами по себе си няма да могат да постигнат повратна точка на фронта в полза на украинските въоръжени сили“.

Напомняме, че Mirage 2000-5 е експортна версия на изтребителя, разработен през 1983 г. Максималната скорост на самолета може да достигне 1210 км/ч на малка височина и 2340 км/ч на голяма височина, а монтираните на борда радари са способни да откриват цели на разстояние до 130 км.

Снимка: ВВС на Франция / Wikimedia Commons

Споделете в ...