Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Роднини на загинали при катастрофите на 737 Max искат съд за Boeing

Роднини на някои от 346-те души, загинали при две катастрофи със самолети Boeing 737 Max, се очакват в съда в петък, където техните адвокати ще поискат от федерален съдия да отхвърли споразумението за признаване на вината, което производителят на самолети сключи с федералните прокурори.

Членовете на семействата искат правителството да изправи Boeing на съд, където компанията може да получи по-строго наказание от извънсъдебното споразумение, сключено от авиационния гигант.

Както е известно, през юли Boeing се съгласи да се признае за виновен за измама във връзка с получаването на регулаторното одобрение за самолетите 737 Max. Извънсъдебното споразумение изисква Boeing да плати глоба от най-малко 243,6 милиона долара, да инвестира 455 милиона долара в програми за безопасност и да бъде поставен на пробация за три години.

Роднините на загиналите наричат това споразумение сделка, която не отчита загубените животи.

„Семействата, които загубиха близки при катастрофите на 737 Max, заслужават много повече от неадекватната, повърхностна сделка, сключена между Boeing и Министерството на правосъдието“, каза Ерин Епълбаум, адвокат, чиято фирма представлява някои от семействата на загиналите.

От своя страна, Министерството на правосъдието в САЩ твърди, че заговорът за измама на правителството е най-сериозното обвинение, което може да докаже. Прокурорите казват, че не могат да докажат, че действията на Boeing са причинили катастрофите през 2018 г. в Индонезия и 2019 г. в Етиопия.

Споделете в ...